ČIŠČENJE VAŠE KRUŠNE PEČI

Nasveti za čiščenje krušne peči.

Čiščenje krušne peči za peko pic ni tako enostavno, kot se zdi. Slediti je treba pravim korakom, sicer lahko poškodujete peč. Če ste začetnik v domači peki pic, potem pozorno preberite naše nasvete za čiščenje krušne peči.

Redno čiščenje

Ohranjanje čiste peči na drva je ključnega pomena za njeno splošno učinkovitost; tako lahko preprečite, da bi hrana absorbirala slabe vonjave.

Pomembna pravila čiščenja

Detergenti so PREPOVEDANI, prav tako ni priporočljivo uporabljati preveč vode. Upoštevati je treba varnostne ukrepe, da se prepreči poškodbe.

Izbira pravih pripomočkov

Pripomočki, katere morate imeti za čiščenje so: strgalo, lopatica, žičnata krtača, kis in kos tkanine- cunja.

Krušna peč se čisti, ko je hladna

Peči nikoli ne čistite, ko je vroča. Lahko se opečete ali poškodujete čistilne pripomočke. Čiščenje vroče peči lahko povzroči tudi razpoke v šamotu.

Odstranjevanje pepela

Priporočljivo je, da pepel odstranite pred vsako uporabo peči, saj če ga pustite otežuje pečenje. Pepel odstranite z lopato in metlico. Zasušene ostanke hrane postrgate s strgalom.

Čiščenje maščobnih madežev

Maščobne madeže izjemoma čistimo pri vroči peči, saj jih visoka temperatura raztopi, tako, da jih lahko zdrgnemo z gobico, namočeno v mešanico kisa in vode.

Zmernost pri uporabi vode

Preveč vode pri samem čiščenju se lahko vpije v šamot, kateri je porozen in le ta lahko, ob naslednji uporabi peči poči. Pomembno je, da se peč do naslednjega kurjenja dobro presuši, kar lahko traja več dni, odvisno od tega koliko ste ga zmočili.

Redno odstranjevanje kreozota

V pečeh na drva nastajajo organski hlapi, kot je katran. Ti hlapi se mešajo z vlago in ustvarjajo kreozot, ta je, če se ga nabere v velikih količinah zelo lahko vnetljiv. Za čiščenje se uporablja metlica in krpa namočena v mešanico vode in sode bikarbone.

Čiščenje dimnika

Ščasoma se dimnik peči umaže s sajami, to je normalno, saj so saje stranski produkt izgorevanja lesa. Čeprav se večina teh saj lahko samoočisti, si morate vseeno vzeti nekaj časa in jih očistiti sami, da se izognete morebitnemu dimniškemu požaru. (velja za peči, katere ob letnem pregledu ne pregleda dimnikar).