PRIPRAVA NAJBOLJŠEGA TESTA ZA PICO

Peka s kvasom ni tako strašljiva ali težka, da tudi Vi nebi mogli narediti doma pice, s super hrustljavo skorjo, v nekaj  minutah, brez dodatnih sestavin.
Ta recept za pico je preprost in dostopen, narejen iz navadne večnamenske  moke.


POTREBNE SESTAVINE:

  • 500 g moke (navadne tip 500-za mehkejšo skorjo ali mešanico 250g navadne tip 500 + 250g krušne moke tip 850 za bolj hrustljavo zunanjost)
  • 1 kocka svežega kvasa (42g) ali 1 zavojček suhega kvasa (7g)
  • 1,5 male čajne žličke sladkorja
  • 1 mala čajna žlička soli
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 dcl navadne tople vode (oziroma po občutku)

NAVODILA ZA PRIPRAVO:

  • V veliki posodi zmešajte polovico moke, kvas, sladkor in sol
  • Dodajte olivno olje in vodo (voda ne sme biti prevroča, sicer lahko ubijete kvas), ter z leseno žlico dobro pomešajte
  • Postopoma dodajajte še preostalo moko (lahko, da boste morali dodati še dodatno moko). Mešajte, dokler se testo ne oblikuje v kohezivno, elastično kroglo in se začne odmikati od stranic sklede. Testo bo še vedno rahlo lepljivo, vendar ga lahko še vedno upravljate (gnetete) z rokami.
  • Ločeno pripravite veliko, čisto skledo in jo obilno pokapajte z olivnim oljem in namažite tudi stene sklede s čopičem ali pa si pomagajte z rokami.
  • Roke rahlo potresite z moko in iz testa oblikujte kroglo, katero prenesite v skledo pomazano z olivnim oljem. Testo z rokami valjajte po stenah sklede, dokler ne bo vse testo premazano z olivnim oljem. Skledo tesno povijte s plastično folijo in postavite na toplo.
  • Pustite, da testo vzhaja vsaj 30min, oziroma, dokler se ne podvoji.
  • Ko je testo vzhajalo, ga nežno prenesite na rahlo pomokano površino. Na kratko ga pregnetite do gladkega (3-5x).
  • Z rokami ali valjarjem razvaljajte testo v krog premera približno 30cm.
  • testo prenesite na dobro pomokan inox lopar za krušno peč in stisnite ali rahlo prepognite robove, da dobite rob.
  • Po vrhu pice pokapajte olivno olje in ga razmažite po vsej površini, tudi skorji.
  • Testo za pico nadevajte po Vaših željah in že je pripravljena za v krušno peč.
DOBER TEK!